Wat is een occasion

De term occasion is van nature Frans, waar het woord een koopje, buitenkansje, aanbieding of gelegenheid betekent. De Nederlandse betekenis van dit woord heeft dan ook niets te maken met het Franse origineel. Hier betekent het namelijk niets meer dan een tweedehands auto. Garages gebruiken deze term voornamelijk omdat het wat netter een aantrekkelijker klinkt dan een tweedehands auto. 

Waar koop je een occasion?

Een occasion kun je kopen bij verschillende autodealers. De meeste van deze dealers hebben een garage waar meerdere occasions te koop staan. Ook kun je het aanbod vaak vinden op hun website of verzamelplaatsen als Marktplaats, Gaspedaal en Autoscout. Hier zie je alvast de standaard gegevens en enkele foto’s van de gewenste auto. Aan de hand van deze gegevens kun je bepalen of je een afspraak wil maken. 

Online

Verschillende merkdealers gaan tegenwoordig online met aankomst van het Telsla-model, waarbij de auto’s direct vanuit de fabriek verkocht worden. Ook enkele occasion dealers nemen nu dit model over en gaan volledig online. Dit geeft je de mogelijkheid om een auto te kopen zonder dat je naar een afspraak toe moet. Dit klinkt misschien nogal risky maar het is beter in elkaar gezet dan je zou denken. 

Dit zijn ekele voordelen:

  • Afstand is geen probleem
  • Vaak duidelijk te zien middels een 360 graden afbeelding
  • Zit er een garantieperiode op
  • Je kunt het certificaat en de onderhoudshistorie inzien
  • Bepaalde periode/kilometers voor proefrijden
  • De auto wordt thuis afgeleverd en eventueel opgehaald wanneer er toch mankementen blijken te zijn

Met deze voorwaarden hopen dealers meerdere mensen online te trekken bij de aankoop van een auto. 

Private Lease occasions 

Private leasen stijgt de laatste jaren in bekendheid, niet zo gek dus dat je tegenwoordig ook een occasion kunt leasen. De tarieven hierop worden echter beïnvloed door meerdere factoren. Deze factoren bepalen de prijs waardoor het leasen van een occasion niet altijd goedkoper is dan van een nieuwe auto. 

Hieronder staan enkele punten die de prijs kunnen beïnvloeden:

  • Bedrijven met lease auto’s kopen deze in in grote aantallen. Hierdoor krijgen ze vaak korting bij de fabrikant. Bij een occasion is dit niet het geval. 
  • Ook kan het zijn dat je een auto krijgt die al eens eerder geleased is. 
  • Een occasion heeft waarschijnlijk meer onderhoud nodig dan een nieuwe auto. Dit wordt meteen doorberekend in de prijs.
  • De restwaarde van een nieuwe auto daalt direct terwijl die van een occasion aanzienlijk minder zal dalen.

Denk je eraan om een auto te leasen? Let goed op deze punten en vergelijk de websites. Prijzen kunnen namelijk veel van elkaar verschillen terwijl je er dezelfde auto voor terugkrijgt. 
 

Occasion vergelijken 17-02 Een tweedehands auto kopen blijft altijd een spannende gelegenheid. Vooral wanneer het je eerste auto is en je nog weinig tot geen ervaring hebt. Of als je al eens eerder een miskoop hebt gehad. Er zijn echter enkele richtlijnen waar je op kunt l[...] Lees verder