Alles over de Peugeot

De Peugeot heeft verschillende successen meegemaakt tijdens zijn reis naar de top. Behalve succesvolle uitvoeringen heeft het merk namelijk ook meerdere rally titels op zijn naam staan. Ben jij benieuwd wat deze titels zijn? Of wat Peugeot zo bekend heeft gemaakt? Hier lees je alles over de geschiedenis van Peugeot.

Geschiedenis Peugeot

De Peugeot is niet opgericht met de gedachte om een automerk te worden. Tijdens de industriële revolutie namen de gebroeders Peugeot het besluit om een metaalfabriek op te richten. Hier werden naast gereedschap ook producten als koffie molens e.d. verkocht. 

In het begin van de 20e eeuw groeide Peugot pas echt uit tot een welbekend automerk binnen Europa. Met verschillende modellen als de 201, maar ook een racewagen en cabrio. In 1969 wordt er zelfs een auto uitgeroepen tot ‘Auto van het jaar’. 

Met een reputatie als onslijtbare auto rijden er nu nog Peugeot 504 modellen rond in streken van Afrika. Door het lage aantal schadeclaims dat Peugeot door de jaren heen op heeft gebouwd krijgt het automerk voldoende ruimte om een overname uit te voeren. In 1976 neemt het namelijk Citroën over.

Nieuw jasje

In 2021 wordt Peugeot in een nieuw jasje gestoken. Het merk krijgt een nieuwe positionering omdat het Franse PSA (Peugot, Citroën, Opel en DS) gaat fuseren met het Italiaans/Amerikaanse FCS (Fiat, Alfa Romero, Chrysler e.d.). De Peugeot gaat zich dan ook richten op een hoger markt segment met en nieuw logo. Het logo is een vernieuwde versie van het Peugeot logo uit 1960.

Peugeot binnen de autosport

Peugeot is al vele jaren actief binnen de autosport. Vanaf 1895 tot het heden participeert het automerk in verschillende sportvarianten. De meest beoefende sport is echter het rallyrijden met verschillende uitvoeringen. Peugeot heeft vele overwinningen op zijn naam staan. De meest bekende worden hieronder benoemd.

  • Bij de eerste getimede wedstrijd in Parijs weet Peugeot de titel te pakken. Samen met 2 andere Peugeots vormden zij de top 4.
  • De Grand Prix in Frankrijk en Amerika worden beide gewonnen door Peugeot met de L76-serie in 1913, 1960 en 1919.
  • Jean Todt behaald de titel in het wereldkampioenschap voor constructeurs en voor rijders in 1985. Hiermee wordt hij een legende binnen de autowereld.
  • Peugeot zet een historische tijd neer van 8:13.878 tijdens de Pikes Peak Rally in 2013. Deze tijd is nog altijd niet geëvenaard.
  • In 2017 staan er enkel nog Peugeots op het podium van de Dakar Rally.

Peugeot wordt dan ook niet alleen als een kwalitatief goed merk gezien door consumenten, het heeft ook zeker een prominente plaats binnen Rally’s verkregen. 

Dit maakt het een merk dat de wereld niet snel zal vergeten.

Meest gelezen