Autoverzekering

Hoe meer auto’s er op straat rond rijden hoe groter de kans op schade en ongelukken. Een autoverzekering is er daarom om deze schade te vergoeden aan degene die er nadeel van heeft. 

Verplicht in Nederland

In Nederland is een autoverzekering wettelijk verplicht als je een auto bezit. De verplichte autoverzekering, verzekerd de schade die door de auto wordt aangericht bij een ander. Als eigenaar van je auto ben je wettelijk aansprakelijk voor deze schade en dus moet je daar verzekerd voor zijn. 

Soorten autoverzekeringen

Je kunt kiezen tussen twee verzekeringen die je kunt afsluiten, namelijk een basis en aanvullende autoverzekering.

Basis autoverzekeringen

De basis autoverzekering dekt de schade aan jouw auto en die van een ander. Je kunt in de basis autoverzekering kiezen uit 3 soorten, namelijk de WA-autoverzekering, de WA + beperkt casco en de WA + volledig casco, ook wel de allrisk autoverzekering genoemd. Je moet altijd kiezen uit één van deze soorten. 

Aanvullende autoverzekeringen

De aanvullende autoverzekering dekt ook andere schades. Je kunt naast de hoofdautoverzekering kun je ook nog kiezen voor een aantal aanvullende verzekeringen, namelijk de ongevallen verzekering voor inzittenden, de schadeverzekering voor inzittenden en de rechtsbijstandverzekering voor autozaken. 

Premie 

Er zijn verschillende redenen hoe de hoogte van de premie wordt bepaald. De belangrijkste redenen van de hoogte van de premie zijn:

  • De soort dekking dat je hebt afgesloten: Hoe meer schade oorzaken je dekt hoe hoger de premie.
  • De schadevrije jaren die je hebt gereden: Als je schadevrij rijdt levert dit korting op. Dit wordt ook wel een bonus/malus regeling genoemd.      
  • De aantal kilometers die je hebt gereden: hoe meer kilometers je hebt gereden hoe groter de kans op schade dus ook hoe groter de premie is.       
  • Je leeftijd: Als je jong en onervaren bent is de kans op schade groter. Verzekeraars kunnen er daarom voor kiezen de premie voor jongere hoger zetten.
  • Gebruik van de auto: Als je auto zakelijk wordt gebruikt gaat die premie ook vaak omhoog. 
  • Je woonplaats: Als je in de stad woont is de kans op schade groter dan als je woont op het platteland. De premie is daarom in steden vaak hoger. 
Meest gelezen