Waardedaling

In de eerste drie jaar daalt de waarde van je auto het hardst. Zo is je auto al minder waard wanneer je hem na de aankoop naar huis rijdt. Wij leggen je graag even uit wat deze waardedaling precies inhoudt, waar dit door komt en hoe je deze berekend.

Wat is waardedaling?

Ongeacht of je mega zuinig bent op je auto en geen schade hebt, ontkom je er als autobezitter niet aan dat je auto jaarlijks zal dalen in waarde. Waardevermindering wordt ook wel afschrijvingen genoemd. 

Waardoor heb je te maken met waardedaling?

De afschrijvingspercentages per auto verschillen, dit komt doordat sommige auto’s waardevaster zijn dan anderen. Dat kan het soms moeilijk maken om de waarde van de auto te berekenen. De benoemde factoren hieronder spelen een rol bij de afschrijving:

 • Leeftijd
  In de eerste paar jaar heb je het meeste te maken met waardevermindering.
 • Onderhoud
  Zorg jij voor een goede onderhoud, dan is de kans kleiner op reparaties.
 • Aantal gereden kilometers 
  Heeft jouw auto meer kilometers op de teller, dan is de kans vaak ook groter dat je meer slijtage hebt aan je auto.
 • Vraag en aanbod
  Weet dat populaire auto’s meer waard zijn en sneller worden verkocht.

Hoe kun je de waardevermindering berekenen?

Het berekenen van de afschrijvingen van je auto kan een hele taak zijn en is bij geen auto gelijk. Het beste kun je de waardevermindering berekenen door de  dagwaarde van je auto op te vragen. Hier heb je veel verschillende websites voor die je kunnen helpen dit te berekenen. Op veel plekken kun je ook je auto (gratis) laten taxeren. Hierdoor krijg je een beeld van de huidige waarde en een beter inzicht van de jaarlijkse waardevermindering.

Minste waardeverlies

Een kleine, compacte, zuinige, stadsauto hebben het minste waardeverlies. Wil je dus zoveel mogelijk waardebehoud, kies dan voor een auto zoals een Volkswagen Up! of Kia.

Meeste waardeverlies

Grote, zware auto’s hebben meer waardevermindering per jaar in vergelijking tot kleine auto’s. Daarnaast hebben ook diesels te maken met hoge afschrijvingen.

Meest gelezen