Auto restwaarde

Wat is de auto restwaarde? Hoe bereken ik de restwaarde? Wanneer heb ik te maken met auto restwaarde? Allemaal vragen waar wij je graag antwoorden opgeven. Lees maar even verder.

Wat is de restwaarde?

Bij auto’s noem je de restwaarde ook wel de wrakwaarde, marktwaarde of verkoopwaarde. Dit is de geschatte opbrengst van de auto bij verkoop aan het einde van de levensduur. Deze restwaarde helpt ons daarnaast ook met het berekenen hoeveel per jaar moet worden afgeschreven op het betreffende vervoersmiddel.

Wanneer jij elk jaar een gedeelte van de aanschafwaarde afschrijft, kun je waarschijnlijk aan het einde van de levensduur de auto makkelijk vervangen. Buiten de restwaarde moet je voor het afschrijven ook rekening houden met aanschafkosten en de vermoedelijke gebruiksduur (in jaren).

Hoe bereken je de restwaarde?

De methode die het meest gebruikt word om de afschrijving te berekenen is de lineaire methode. Hierbij wordt per jaar een vast percentage van het verschil tussen de aanschafkosten en restwaarde afgeschreven op de auto. Bij aanschafkosten moet je denken aan de aanschafprijs plus de aankoopkosten en installatiekosten, min eventuele kortingen en subsidies.

De formule voor de afschrijving is als volgt:
afschrijving per jaar = (aanschafkosten – restwaarde) / gebruiksduur

Daarnaast kun je ook de restwaarde berekenen door middel van een bepaald percentage van de catalogusprijs in te nemen en die van de auto af te trekken. Hierbij baseer je de restwaarde op populariteit, het model en de kilometerstand.

Je kunt ook de restwaarde online berekenen of een taxatie laten uitvoeren door een garage. Dit zorgt voor meer zekerheid en is meestal gratis. Je kunt de garage vragen naar wat zij inruil geven, inkoop bieden en waarvoor zij verwachten dat de auto verkocht kan worden.

Wanneer heb ik te maken met auto restwaarde?

De restwaarde houdt de waarde van de auto in na verloop van tijd of na een ongeluk. Dit weerspiegeld vervolgens met hoeveel je auto nog waard is. Moet jij bijvoorbeeld een reparatie aan je auto laten ondergaan, maar is deze reparatie duurder dan de restwaarde van je auto? Dan is het beter om deze reparatie niet te doen. Het is slim om voordat je je auto gaat verkopen de restwaarde ervan te berekenen. 

Meest gelezen