Heb je een leuke auto op het oog en zit je te overwegen om de auto te leasen in plaats van te kopen? Tegenwoordig is leasen erg populair, maar ben je al op de hoogte van de dingen die komen kijken bij het leasen van een auto? Wij hebben voor jou voor - en nadelen wat betreft het leasen van een auto.
Doordat je per maand een afgesproken bedrag betaald hoef je niet in één keer een grote uitgave te doen. Daarnaast is de auto juridisch eigendom van de leasemaatschappij, waardoor jij niet voor onverwachte kosten komt te staan. Tevens bepaal je zelf voor hoe lang je de auto wil leasen. Zo kun je een contract afsluiten voor twee jaar, maar is een shortlease ook populair.
Verandert je situatie door bepaalde omstandigheden dan is het lastig om onder je contract uit te komen. Tevens is het leasen lange termijn niet goedkoper dan het kopen van een auto. Sta jij op het punt om een huis te kopen, houd er dan rekening mee dat een private lease je hypotheek beperkt. De bank brengt namelijk 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten. Heb je geen verzekering op jouw naam geregistreerd dan kan het dat je schadevrije jaren verloren gaan. Na drie jaar zonder eigen auto gaan al je opgebouwde schadevrije jaren verloren.
Als je meer in de auto wil dan het standaardmodel, dan ben je meer geld kwijt. Tevens kan de leaseprijs afhangen van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt en je opgebouwde schadevrije jaren. Beschik je over een negatieve BKR registratie, dan kan het zomaar zijn dat een leasebedrijf je afwijst. Daarnaast eisen sommige leasemaatschappijen een onder - en bovengrens van de leeftijd. Zo kan het dat je minimaal 21 of 24 jaar moet zijn om te kunnen leasen, voldoe je hier niet aan geven ze wel eens een toeslag van €10 tot €25 euro. De meeste leasemaatschappijen hanteren een bovengrens van 75 of 80 jaar.