Renault

Renault is een Franse autofabrikant van personenauto’s, bedrijfswagens, tractoren, trucks en vliegtuigmotoren. Renault is opgericht door Louis Renault op 1 oktober 1898. Renault maakt nu onderdeel uit van de Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance. De fabrikant is eigenaar van Alpine, Dacia en AvtoVAZ (Lada). 

Geschiedenis van Renault

Louis Renault
Louis Renault  heeft zijn eerste auto als experiment gebouwd in 1898 genaamd de ‘Voiturette’. De ‘Voiturette’ begon zijn leven als De Dion-Bouton driewieler, die Louis heeft omgebouwd naar een vierwieler. De ‘Voiturette’ had een versnellingsbak waarbij de as van de motor in de eerste versnelling direct een cardanas aandreef die ophield in een differentieel. Op een avond werd Louis uitgedaagd door een advocaat om de Rue Lepic in Monmartre te beklimmen in zijn ‘Voiturette’. De ‘Voiturette’ slaagt hier uiteindelijk voor en de advocaat is erg onder de indruk waardoor hij er direct een voor zichzelf besteld. Dit was dan ook gelijk het begin van de carrière van Louis. 

Oprichting firma Renault Frères

De firma Renault Frères werd in 1899 opgericht door de broers Renault onder leiding van Louis Renault. De auto’s werden op dat moment gebouwd in de achtertuin van hun vader. De firma is zo succesvol dat ze in 1906 als 2.200 auto’s hadden verkocht per jaar. In 1910 liep dit getal op tot 10.000 per jaar. Uiteindelijk blijft alleen Louis over omdat Marcel Renault overleed aan een auto ongeluk tijdens een rally en Ferdinand Renault zicht terug trekt in 1909. 

Formule 1

Renault is sinds 1977 gedurende verschillende periodes aan de Formule 1 verbonden als teameigenaar en motorfabrikant. Ze zijn erg succesvol in de Formule 1 en haalde tot nu toe 12 constructeurstitels en 11 rijderstitels.  Vanaf dit jaar wordt de teamnaam vanwege commerciële redenen veranderd van “Renault F1 Team” in “Alpine F1 Team”. 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

De ambitie van Renault is om bij te dragen aan het veranderen van de economie en de samenleving in het algemeen door ze positiever, inclusiever, duurzamer en verantwoordelijker te maken. De engagement van Renault is dan ook dat ze iedereen aanmoedigen om te mobiliseren en samen te werken voor inclusie en duurzame mobiliteit. 

Modellen

Renault heeft een aantal verschillende modellen. Hieronder staan ze allemaal overzichtelijk op een rijtje:

  • Bi-Fuel modellen
  • Hybride modellen
  • Elektrische auto’s
  • Business modellen
  • Bedrijfswagens
Meest gelezen