Alles over de Kia

De Kia van tegenwoordig is niet meer weg te denken. Dit is echter niet altijd zo geweest. Het merk heeft veel veranderingen meegemaakt door de jaren maar is er ondanks alles ijzersterk uitgekomen. Vraag jij je af wat er is gebeurt is in de beginnende jaren van de Kia? Wij nemen je mee van startersbedrijf tot wereldwijd merk. 

Geschiedenis Kia

De naam komt voort uit het Koreaans. Hier staat KI voor het opkomen van de nieuwe zon terwijl de A het continent Azië vertegenwoordigd. De Kia dateert uit 1944 als bouwer van fietsen/motorfietsen en schakelde pas in 1973 over op personenauto’s. Zo’n 20 jaar later kwam de eerste Kia in de Verenigde Staten en Europa op de markt. 

Eigenaar van Kia

In de beginfase van Kia was Ford eigenaar van het merk. In 1997 ging Kia echter failliet waarna Hyundai eigenaarschap kocht. Onder leiding van Hyundai lifte de Kia automatisch mee op hun succes, de twee automerken leken dan ook steeds meer op elkaar. Na enkele jaren was het tijd voor een nieuwe identiteit. Alhoewel de uitvoeringen nog dicht bij elkaar lagen richtte de Kia zich voornamelijk op een jong publiek terwijl de Hyundai op koers bleef voor zakelijke markten. 

Uitvoeringen

Kia heeft voornamelijk bekendheid gewonnen met de SUV’s Kia Sorento en Kia Sportage. Beide SUV’s zijn gelanceerd na Kia’s overname door Hyundai. Verschillende successen volgden op deze periode zoals de bekende Picanto, Rio en Cee’d Familie.

Betrouwbaarheid

De Kia wordt gezien als een uiterst betrouwbare auto met weinig mankementen. Dit kwam uit het onderzoek van de consumentenbond in 2020. Met scores wisselend van een 8,7 tot een 6,4 over verschillende uitvoeringen bewijst Kia wel zeker mee te dingen met andere topmerken. Waar het merk in 2015 nog op de 10e plaats van meest betrouwbare auto’s stond heeft het zich nu omhoog gevochten tot de 3e plaats. Dit komt mede door de goede garantieregeling die het merk heeft opgesteld. Elke Kia komt namelijk met een garantieperiode van 7 jaar of 150.000 KM. Op het moment biedt geen enkel ander automerk een soortgelijke garantieperiode.

Alhoewel sommige vinden dat Kia het succes heeft verkregen door moedermerk Hyundai, lijkt de Kia steeds beter te scoren tegenover verschillende premium merken. Het is dus wel te stellen dat zei hun eigen succes nu vast hebben staan. 

Meest gelezen