Uitlaat

Als de motor van een voertuig draait, produceert hij warmte en uitlaatgassen. Een uitlaat zorgt ervoor dat deze gassen afgevoerd worden. Verder heeft een uitlaat nog andere functies namelijk het dempen van het geluid en zorgt de katalysator ervoor dat de schadelijke gassen worden omgezet in iets minder schadelijke gassen. In dieselauto’s zit er ook nog een roetfilter in de uitlaat. Een uitlaat die het dus goed doet zorgt er ook voor dat je schoner rijdt. 

3 belangrijke functies van een uitlaat

Geluidsdemping
Een uitlaat zorgt ervoor dat het geluid gedempt wordt. Je vindt de dempers meestal op 3 plekken: bij de voor-, midden- en einddemper. 

Reinigen van uitlaatgassen
De katalysator zorgt ervoor dat de uitlaatgassen gereinigd worden en bevind zich in het voorste gedeelte van de uitlaat. De schadelijke stoffen zoals koolstofmonoxide en stikstofoxiden worden door de katalysator omgezet in koolstofdioxide en waterdamp. 

Verkoelen en recirculeren van uitlaatgassen
Alle automotoren hebben een recirculatiesysteem ook wel een EGR-klep genoemd. Dit zorgt ervoor dat de brandstof zo goed mogelijk wordt verbrand.  De ERG-klep kun je vinden aan het begin van de uitlaat en die zorgt er weer voor dat gassen die niet worden verbrand weer terug worden gevoerd naar de motor, waardoor er minder zuurstof wordt verbrand. 

Soorten uitlaten

Je hebt verschillende soorten uitlaten met verschillende doelen. Je hebt de keuze tussen een gewone stalen uitlaat, een sport uitlaat en een roest vrij stalen uitlaat. 

  • Stalen uitlaat: de stalen uitlaat wordt gemaakt van duurzaam gealuminiseerd staal. De uitlaat is smaller dan een sportuitlaat wat weer zorgt voor het dempen van het geluid, maar ook dat er pk’s verloren gaan. 
  • Sportuitlaat: een sportuitlaat laat meer uitlaatgassen door dan een normale uitlaat vanwege het verlagen van de weerstand. Hierdoor hebben de uitlaatgassen meer ruimte en hoor je het geluid van de motor beter. Het vervolg is dat de motor minder tegendruk krijgt wat zorgt voor meer vermogen. 
  • Roestvrij stalen uitlaat: de naam zegt het eigenlijk al, de uitlaat is gemaakt van staal dat niet roest. Een roestvrij stalen uitlaat heeft verschillende voordelen, namelijk een mooiere klank, extra vermogen, een sportieve uitstraling en is onderhoudsarm. 
Meest gelezen